administratie uitbesteden

Bij vele situaties kun je prima zelf de administratie doen en bijhouden. Maar er wordt ook vaak een extern persoon aangenomen die zich richt op de administratie. Dit kan bijvoorbeeld een boekhouder zijn of een persoon van een accountantsbureau. Bij grote bedrijven is dit eigenlijk een verplichting, bij kleinere bedrijven kan je zelf de keuze maken of je het zelf doet of laat doe. Wanneer je het door een extern bedrijf laat doen besteed je de administratie uit.

Deels uitbesteden

Je kan dus de administratie geheel uitbesteden aan iemand anders. Wil je toch iets te zeggen over de administratie maar wil je er niet alleen voor staan? Dan kan je ook de administratie deels uitbesteden. Hierbij wordt ondersteuning gegeven maar houd je de administratie toch op jouw naam. Door de administratie deels uit te besteden, beperk je kosten. Administratie uitbesteden kost immers geld, maar in ruil daarvoor krijg je inzicht in nieuwe mogelijkheden en het scheelt je een hoop tijd.

Voordelen van uitbesteden

Er zijn vele voordelen als het gaat om het uitbesteden van de administratie. Het grootste voordeel en de voornaamste reden dat mensen voor uitbesteden kiezen is dat je er zelf niet meer naar hoeft om te kijken. Helemaal fijn als je niet vaak bezig bent met cijfertjes en jou het financiële gebied niet ligt. Je hoeft je niet te verdiepen in de wetten, regels en allerlei andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Het bespaart een hoop tijd, tijd die je goed kan benutten in andere activiteiten. Een boekhouder of accountant is gespecialiseerd op het gebied van financieel, jij als ondernemer waarschijnlijk niet.

Nadelen van uitbesteden

Een nadeel is dan weer wel dat je minder inzicht hebt op je huidige administratie. Wanneer je de administratie zelf doet heb je alle inzicht die je maar wilt. Daarnaast komt er bij dat je veel kosten kwijt bent aan een goede boekhouder of accountant.

De afweging: wel of niet administratie uitbesteden?

De keuze van wel of niet administratie uitbesteden is een vrij lastige keuze. Het kan je een hoop tijd schelen, maar het kost natuurlijk ook wat. Als je zelf de administratie doet gaat dat een hoop moeite kosten, helemaal als je niet in dit vakgebied zit. De afweging hangt af van verschillende aspecten. De keuze is afhankelijk van jouw organisatie (hoe goed loopt je organisatie en hoe groot is deze?), jouw interesse in het financiële gebied en de extra kosten. Je moet natuurlijk wel genoeg kosten overhouden na dat je iemand inhuurt.